Farkas Bertalan a módszertani központunkban

Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy Farkas Bertalannal szorosan együttműködhetünk. Éppen ezért a bemutatóterem kialakításakor arra törekedtünk, hogy méltó helyszíne legyen az űrhajós személyes, eredeti ereklyéinek.

Farkas Bertalan űrhajós

A Farkas Bertalan Oktatási és Módszertani Központ céljai

Módszertani központunkat 2021. június 17-én nyitottuk meg. 

Ennek érdekében a Magyar Űrtevékenységet Támogató Egyesület szakembereivel szoros együttműködést alakítottunk ki, így magas szakmai színvonalon tudjuk megismertetni és megszerettetni a pedagógusokkal és a gyerekekkel – a számukra szervezett konferenciák és előadások során – az űrkutatással kapcsolatos területeket, tevékenységeket és szakmákat, mint például a csillagászat, a robotika, a biológia és a különféle mérnöki tudományok.

Egyik fő célunk azoknak a képzéseknek és szakirányoknak a bemutatása, amelyek választásával a gyerekek akár képzett „űrszakemberekké” is válhatnak.

Amit csak nálunk láthatsz

Farkas Bertalan kesztyűje

Kesztyű

Központunkban megtalálható a Farkas Bertalan szkafanderéhez tartozó kesztyű, amely az első szovjet – magyar közös űrrepülés alatt vele együtt a világűrben járt. Az űrruhákba életfenntartó és munkavégző eszközöket építettek. Ma már nagyon sokféle űrruha létezik a különböző céloknak megfelelően. 

Szojuz - 36 kétszemélyessé alakított űrhajó

1980. május 26-án a bajkonuri űrrepülőtérről indult a Föld körüli pályára az az űrhajó, amelynek modellje megtalálható központunkban. A modell mellett látható a bajkonuri homok is, amit az eredeti űrhajó futóműveiből gyűjtöttek. A bajkonuri űrrepülőtér Kazahsztánban található, a legnagyobb orosz repülőtér.

Szojuz-36 úrhajó másolata
Űrben járt ételek

Űrhajós ételek​

Űrételekkel is találkozhat, aki a központunkban jár. A légköri nyomás miatt az űrhajósok emésztése megváltozik, emiatt csökken az étvágyuk. Ezeknek az ételeknek sok feltételnek kellett megfelelniük, ahhoz, hogy az űrhajósok magukkal vihessék. Konzerv formájában megtalálható a kenyér, a kolbász aszpikban, uborkakrém és különböző ízesítésű krumplipürék. 

Tv Maci

Központunkban megtalálható a Tv Maci, ami Farkas Bertalannal 8 napot töltött az űrben. A maci, amit az út megtételéhez szkafanderbe öltöztettek, a Magyar Televízió legemblematikusabb figurája volt ekkor. Egyik este Farkas Bertalan a kabala társaságában olvasta fel a magyar gyerekeknek az esti mesét. 

Űrben járt Tv Maci
Farkas Bertalan sisakja

Sisak

Farkas Bertalan pilótaként használt sisakjával is találkozhatnak a központ látogatói. Ezt a típust az 1970-es években fejlesztették ki a MiG vadászrepülőgépekhez. Ezeket a sisakokat színezett napellenzővel, oxigénmaszkkal, és mikrofonnal szerelték fel.